Girls’ Day; de onontdekte wereld van bèta, techniek en IT van dichtbij beleven

LR_DSC1558
0

REGIO –  Tijdens Girls’ Day openen door heel Nederland bèta-, technische, IT-bedrijven én technische of IT-afdelingen van bedrijven hun deuren voor meisjes van 10 tot 15 jaar. De meisjes kunnen deelnemen aan interessante activiteiten, maken kennis met vrouwelijke medewerkers en leren meer over bèta/technische werkzaamheden. Kortom Girls’ Day laat meisjes de onontdekte wereld van bèta, techniek en IT van dichtbij beleven!

Doelstellingen

Girls’ Day is bedoeld om meisjes tussen de 10 en 15 jaar kennis te laten maken met én te enthousiasmeren voor bèta, techniek en IT. Het is belangrijk dat meisjes een breed en realistisch beeld krijgen van bèta-, technische en IT-bedrijven en de bijbehorende beroepen en kennismaken met hun vrouwelijke medewerkers. De afgelopen tijd is meer dan ooit duidelijk geworden hoe belangrijk bèta, techniek & IT zijn voor de samenleving. Zo werken labtechnologen bijvoorbeeld aan de ontwikkeling van vaccins, bedenken technici ergonomische oplossingen voor thuiswerkplekken, en maken IT-professionals zich sterk voor veilige videoverbindingen. Dit is een mooie kans om meisjes te enthousiasmeren voor bèta, techniek en IT!

Daarnaast vraagt Girls’ Day aandacht voor het thema genderdiversiteit in bèta, techniek en IT. Het is belangrijk dat meer meisjes en vrouwen kennismaken met deze sectoren, omdat zij zo de kans krijgen om hun interesse hiervoor te ontwikkelen en hun talenten te benutten.

Girls’ Day 2021 Online

Normaal gesproken is Girls’ Day een fysiek evenement, waarbij de dag met een feestelijke kick-off wordt geopend op een speciale locatie. Door de gevolgen van de pandemie en de beperkende maatregelen willen we zeker zijn dat we meisjes ook in 2021 kunnen bereiken. Daarom kiest VHTO voor een online Girls’ Day die er als volgt uitziet:

 • Online Kick-Off voor alle deelnemende scholen:
  Tussen 10:00 en 11:00 zal VHTO Girls’ Day 2021 feestelijk openen met een live online programma vanuit een studio. Alle deelnemende meisjes zijn hiervoor uitgenodigd en kunnen virtueel deelnemen. Het thema voor de kick-off wordt later bekend gemaakt.
 • Online gastlessen van bedrijven op school:
  Vanaf 11:00 bieden bedrijven door het hele land online gastlessen aan bij deelnemende scholen (via een videoverbinding in de klas). Tijdens de gastles van ongeveer 45 minuten maken meisjes kennis met een bedrijf en de mensen die daar werken met een bèta, technisch of IT beroep.
 • Format:
  VHTO stelt in januari 2021 handleidingen beschikbaar. Hierin staan tips en voorbeelden voor het organiseren van een waardevolle gastles die een goed beeld geeft van de beroepspraktijk met veel interactie met de deelneemsters.
 • Bemiddeling:
  Zoals elk jaar is het mogelijk om door VHTO gekoppeld te worden aan een bedrijf of school. Bedrijven en scholen kunnen dit ook zonder tussenkomst van VHTO regelen.
 • Omvang:
  Bedrijven zijn vrij om de online gastles zo klein of groot te maken dat het passend is bij de eigen personele en budgettaire capaciteit. Wanneer een school met een grote groep meisjes meedoet bekijkt VHTO of er meer dan één bedrijf nodig is.
Founding partners: