Tess en Ties van RSG Enkhuizen met T&T Likeuren gekozen tot beste Junior Ondernemers van West-Friesland!

7. T&T Likeur
0

HOORN – Twee middelbare scholieren van RSG Enkhuizen zijn met hun onderneming tot de beste Junior Ondernemers van West-Friesland verkozen. Tess en Ties wisten met T&T Likeuren de vakjury te overtuigen. De finale vond plaats in schouwburg Het Park in Hoorn.

De vakjury, bestaande uit West-Friese ondernemers en de wethouder van Economische Zaken van Gemeente Hoorn, gaven T & T Likeur de meeste punten. “De eerste prijs van de vakjury is gegaan naar Tess en Ties met hun likeuren omdat zij eigenlijk op alle facetten heel hoog scoorden”, aldus de wethouder. “Ze waren creatief, hadden en hele overtuigende presentatie en een heel flexibel product. Je kan er op verschillende manieren mee omgaan. En uiteindelijk, ook niet onbelangrijk, een hele mooie winst behaald.”

‘Heel slim opgelost’

“De jonge ondernemers verkochten potten met daarin een recept van vers-gedroogde heerlijkheden. Waaraan je water, thee of alcohol toevoegt, vult ondernemer en mede-jurylid Rob van Loon aan.  “Even wachten, een beetje schudden en genieten maar. Omdat de middelbare scholieren nog minderjarig zijn en geen alcohol mogen verkopen hebben ze dit met een doe-het-zelf pakketje heel slim opgelost.”

Chocolade en limonade

Ook de tweede prijs ging naar een bedrijf opgericht door leerlingen van het RSG Enkhuizen: ‘Pure for Chocolate’. Guus, Hannah en Erlin hebben in samenwerking met een chocoladefabriek een eigen chocoladereep Berry Crunch op de markt gebracht. Hier wisten ze bijna 900 stuks van te verkopen met een omzet van maar liefst € 2215,-. Justin en Nick, leerlingen van het Tabor College d’Ampte in Hoorn, van IL Limonade gingen er met de derde prijs vandoor. Met lokaal geproduceerde limonade met zo min mogelijk chemische toevoegingen, een goed doordacht productieproces en een prachtig logo overtuigden de heren de jury.

Publieksprijs

De Publieksprijs ging naar Lucy, Mila en Nicole van het bedrijf Smooth van het Atlas College SG Newton in Hoorn. “Zij wisten hun achterban het beste te mobiliseren en de meeste online stemmen te behalen”, vertelde Babette Anhalt van Stichting Day for Change en medeorganisator van Jong21. De meiden kunnen genieten van 5 VIP Seats – beschikbaar gesteld door AZ – voor een voetbalwedstrijd in het AZ/AFAS stadion.

#Jong21 Rabobank Westfriesland. (Photo by: Guillaume Groen / De Beeldunie)

Jury

De jury bestond uit de volgende West-Friese ondernemers en deskundigen:
Rob van Loon/ Smart Kickstart, Colin van der Laan/ Van der Laan, Miranda Zwart/ Vrijwilligerspunt West-Friesland, Hans Boukens/ Westfriese Bedrijvengroep, Arthur Helling/ Wethouder Gemeente Hoorn, Monique Ansink/ Jumbo Spanbandfabrikant en Tessa van der Valk van Van der Valk Hotel Hoorn. Zij bepaalden wie dé Junior Ondernemer van West-Friesland is geworden. Ruben van Haarlem, Accountmanager MKB, Rabobank West-Friesland presenteerde de middag en DJ Dennis verzorgde de muziek.

Over Jong21

Jong21 is een wedstrijd voor (ondernemende) scholieren die de Rabobank West Friesland i.s.m. Stichting Day for Change organiseert. Het event vond dit jaar zowel live als online plaats vanuit schouwburg Het Park in Hoorn. Via https://www.jongwestfriesland.nl is de prijsuitreiking van de winnaars terug te zien. Afgelopen maandag 7 juni kwamen alle 19 finalisten van verschillende scholen uit West-Friesland naar Het Park om in kleine groepjes op het podium hun pitch te doen en de vragen van de vakjury te beantwoorden.

Gastlessen en onderneming uitvoeren
In september 2020 startten de eerste scholen en leerlingen in West-Friesland hun Junior Ondernemers Game #Jong21. Met gastlessen door medewerkers van Stichting Day for Change en Rabobank West-Friesland over duurzaam ondernemen en wereldburgerschap werden de leerlingen goed voorbereid op het starten van een eigen onderneming. De meeste finalisten hebben hun bedrijf daadwerkelijk in uitvoering gebracht. Die winst die zij maakten ging naar een goed doel waaronder een financieel educatie project voor meisje in Malawi van Day for Change.

Rabobank West Friesland
Met het project #Jong stimuleert Rabobank West-Friesland al sinds 2017 duurzaam ondernemerschap onder jongeren. Wij zien in de jeugd één van de motoren van ondernemerschap in de regio West-Friesland. Daarom is het voor de bank van belang dat ondernemerschap op middelbare scholen wordt gestimuleerd en daar draagt de Rabobank graag haar steentje aan bij met dit leuke én leerzame traject.

Stichting Day for Change
Day for Change gelooft dat duurzame economische ontwikkeling, goed voor mens, dier en de planeet bijdraagt aan een inclusieve wereld zonder armoede met gelijke kansen voor iedereen. Day for Change wil bijdragen aan economische zelfredzaamheid, door het ontwikkelen van duurzame ondernemerschapsvaardigheden en verbeterde toegang tot financiële diensten, wereldwijd. Jaarlijks bereikt Day for Change zo’n 6.000 leerlingen in het Nederland basis- en voortgezet onderwijs.

Voor meer informatie, zie: https://www.jongwestfriesland.nl, www.dayforchange.nl en https://www.facebook.com/jongwestfriesland

Founding partners: