Eerste praktijkverklaringen in Noord-Holland Noord uitgereikt

Djaylon Lut tekent zijn praktijkverklaring
0

REGIO – Deze maand zijn de eerste praktijkverklaringen in Noord-Holland Noord uitgereikt, bij sociale onderneming ICT vanaf Morgen in Alkmaar. Hier leren jongeren zonder startkwalificatie in de praktijk om de praktijkverklaring Medewerker ICT-support te behalen. Dit gebeurt in nauwe samenwerking met RPAnhn (Regionaal Platform Arbeidsmarktbeleid) en het Horizon College.

Sinds dit jaar kunnen werkenden en werkzoekenden zonder startkwalificatie via praktijkleren toch gewaardeerd worden met een bewijs dat zij bepaalde werkprocessen beheersen: de praktijkverklaring. Het is geschikt voor een brede groep werkenden én werkzoekenden voor wie een mbo-diploma of -certificaat (nog) niet haalbaar is.

Werkprocessen leren

De werkende of werkzoekende doorloopt een periode van begeleid werken en leren op de werkplek bij een erkend leerbedrijf. Hij leert werkprocessen die onderdeel zijn van de mbo-kwalificatiestructuur, wordt aangemeld bij een mbo-instelling, leert bij een bedrijf en hoeft niet naar school. Als een kandidaat de werkzaamheden beheerst, ontvangt hij de praktijkverklaring van de werkgever.

‘perspectief en vertrouwen’

Laurens Overtoom, jobcoach en bestuurder bij ICT vanaf Morgen: “Bij ICT vanaf Morgen zijn we gestart met vijf kandidaten. Na een intensieve intake-procedure, met als doel om te zien of de kandidaten voldoende niveau hebben, zijn ze gestart. Inmiddels zijn de eerste twee kandidaten geslaagd en de drie anderen gaan binnen vier maanden hun opleiding afronden. Vier van de kandidaten beschikten eigenlijk over een minimale vooropleiding. Maar alle benodigde kennis en vaardigheden maken zij zich hier in de praktijk eigen, met ondersteuning van onze interne opleiders. Tijdens hun opleiding wordt een ontwikkelingsplan opgesteld om verdere toekomstplannen te maken. Dat geeft ze perspectief en vertrouwen. Doelstelling is om 2021 in totaal zo’n tien jongeren te op te leiden voor een praktijkverklaring.”

ICT vanaf Morgen is onderwijspartner

“Binnen ICT vanaf Morgen is in overleg met het Horizon College een lesprogramma ontwikkeld en worden de gevraagde vaardigheden eigen gemaakt binnen het bedrijf” , vervolgt Overtoom. “Als alle onderdelen van het programma zijn behaald, ontvangt de jongere de praktijkverklaring Allround medewerker ICT-support (niveau 2) dat ook bij DUO wordt geregistreerd. Positief gevolg is dat ICT vanaf Morgen zo kan bijdragen aan de ontwikkeling van jongeren en hen serieuze kansen biedt op de arbeidsmarkt. Een arbeidsmarkt waar overigens nog steeds naarstig gezocht wordt naar ICT’ers.”

Related Blogs

 • https://werkbijwestfriesland.nl/wp-content/uploads/2021/07/2-geslaagden-overhandiging-Gijs-Otten-award-aan-Clint-Slot-236x168.jpeg
  Jul 17, 2024
  Laatste DEEN diploma-uitreiking; 103…

  REGIO - Op vrijdag 16 juli kregen tijdens een feestelijke uitreiking maar liefst 103 collega’s een MBO- of HBO-diploma uitgereikt. De diploma-uitreiking was dit jaar grotendeels..

  0 Read More
 • https://werkbijwestfriesland.nl/wp-content/uploads/2021/07/match2work_2019_finale_event-236x168.jpg
  Jul 13, 2024
  4e editie Match2Work in…

  WESTFRIESLAND - Wie opgroeiende kinderen heeft herkent het ongetwijfeld: leerlingen hebben vaak geen idee welke studierichting of beroep dat ze later willen gaan doen. En..

  0 Read More
 • https://werkbijwestfriesland.nl/wp-content/uploads/2021/04/Bouwplaats-236x168.jpg
  Apr 15, 2021
  Uniek onderwijsproject om tekort…

  REGIO - Een bouwplaats die nooit af is; dat is de opzet van een grootschalig onderwijsproject om jongeren te interesseren voor een opleiding en een..

  0 Read More
 • https://werkbijwestfriesland.nl/wp-content/uploads/2021/04/DSC01417-2-236x168.jpg
  Apr 13, 2021
  Clusius mbo-opleiding Voeding krijgt…

  ALKMAAR - Studenten van de mbo-opleiding Voeding & Voorlichting van het Clusius College in Alkmaar kunnen vanaf komend studiejaar ook hun vakdiploma gewichtsconsulent behalen. De..

  0 Read More
 • https://werkbijwestfriesland.nl/wp-content/uploads/2020/12/Bouw-1024x682-1024x682-1-236x168.jpg
  Dec 15, 2020
  Dit zijn de kansrijke…

  REGIO - UWV laat zien welke beroepen voldoende tot goede baankansen bieden. Dat geeft richting aan mensen die op zoek moeten naar ander werk of..

  0 Read More
 • https://werkbijwestfriesland.nl/wp-content/uploads/2020/12/cherrydeck-05gac-Qn0k4-unsplash-236x168.jpg
  Dec 11, 2020
  Nieuwe mkb-route in het…

  REGIO - Met de nieuwe ‘Mkb-route in het hbo’ kunnen studenten tijdens hun studie leren en werken in het midden- en kleinbedrijf (mkb). En wordt..

  0 Read More
 • https://werkbijwestfriesland.nl/wp-content/uploads/2019/11/DatacenterAcademyHorizonCollege2-e1574075575195-236x168.jpg
  Dec 2, 2020
  Gezocht: Kandidaten voor een…

  HOORN - De gemeente Hoorn zoekt twaalf kandidaten voor een gratis omscholingstraject tot data center technician. Kandidaten zijn bij voorkeur werkzoekenden of mensen uit Hoorn..

  0 Read More
Founding partners: